Bron:gelderlander.nl

Door:Niek Opten

NIJMEGEN – “Dit nieuws is wel schrikken”, zegt Martijn van der Linden van de Nijmeegse chipfabrikant NXP over de Chinese spionage bij chipmachinemaker ASML. “Het is niet voor niets dat de AIVD recent hiervoor nog heeft gewaarschuwd.”

Bij NXP worden onder meer chips voor paspoorten en rijbewijzen gemaakt. Je wilt niet dat die techniek in verkeerde handen valt. ,,Ons bedrijf is superstreng beveiligd, qua IT, personeel en fysiek. Maar we zijn niet naïef. Je kunt spionage natuurlijk nooit 100 procent uitsluiten.’’ Of NXP naar aanleiding van de spionagezaak de eigen beveiliging nog eens extra tegen het licht houdt, kan Van der Linden niet zeggen.

Veel Chinese jongeren

ASML werkt nauw samen met Imec, het Vlaamse onderzoeksinstituut dat binnenkort ook bij de Wageningen Universiteit en Radboud Universiteit neerstrijkt. Met name in Wageningen studeren veel Chinese jongeren, maar bij de universiteit maken ze zich geen zorgen. Imec is verantwoordelijk voor de eigen beveiliging, zegt woordvoerder Simon Vink van de Wageningen Universiteit.

“Het is belangrijk om vertrouwelijke informatie goed af te schermen, onafhankelijk van welke identiteit de studenten hebben. Bij ons is het verder geen issue, want alle onderzoek dat wij doen als universiteit wordt gepubliceerd of op andere manieren gedeeld.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here