Bron:ed.nl

DEN HAAG/REUSEL – Opnieuw heeft de Raad van State een regiogemeente op de vingers getikt voor het onjuist behandelen van een ingezetene van Chinese oorsprong. Kreeg eerst Deurne de deksel op de neus, vandaag blijkt ook de gemeente Reusel-De Mierden fout te zitten in een identiteitskwestie.

Die had, zo vindt de hoogste bestuursrechter, een paspoort van een Chinese man  voor nader onderzoek naar de Immigratie- en naturalisatiedienst(IND) moeten sturen, maar deed dat niet. Dat eist de rechter nu alsnog zodat het Bureau Documenten van de IND de werkelijke naam en leeftijd van de man kan achterhalen. De Chinees in kwestie heet volgens hemzelf S. Ye en niet W. Ye. De man vroeg eerder daarom zijn identiteitsgegevens in de basisadministratie te wijzigen.

Xu of Ye

Deze zaak lijkt veel op een andere rechtszaak van een landgenoot in Deurne, die ook om een wijziging van zijn naam en geboortegegevens in de basisadministratie vroeg. Volgens diens raadsman vluchtte Ye in 1999 naar Nederland. Hij kreeg het advies om een andere naam (Xu) en jongere leeftijd op te geven om te voorkomen dat hij snel zou worden teruggestuurd. Hij dacht als 14-jarige sneller te worden toegelaten. Hij kreeg uiteindelijk een verblijfsvergunning, maar met verkeerde naam en leeftijd.

Volgens de man uit Reusel is hij in werkelijkheid acht jaar ouder en heet hij geen W. Ye maar Syong Ye. In 2017 vroeg hij tevergeefs aan de gemeente om zijn gegevens te wijzigen. Daarvoor eist de gemeente minimaal twee gewaarmerkte documenten, een geldig Chinees paspoort, of ID-kaart en een geboorteakte. Volgens de gemeente beschikte de IND alleen over kopieën en dat is niet genoeg om gegevens in de basisadministratie te wijzigen.

DNA-onderzoek

Maar dat blijkt niet waar. Zoals de raadsman eerder aan de Raad van State meedeelde beschikt de gemeente wel degelijk over het officiële paspoort van Ye. De rechter vindt dat de gemeente zelf het paspoort naar de IND had moeten opsturen, zodat het Bureau Documenten goed onderzoek kan doen. Dan zal blijken of Ye inderdaad is wie hij zegt te zijn. De raadsman zei eerder dat Ye ook nog DNA-onderzoek heeft laten doen om aan te tonen dat hij is wie hij zegt. De gemeente kondigde eerder aan eventueel een fraudeonderzoek tegen Ye te willen beginnen, omdat hij zelf bewust een valse identiteit heeft opgegeven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here