Bron:ed.nl

VELDHOVEN – Nog steeds verkeert ASML in het ongewisse over de vraag of een chipmachine die werkt met extreem ultraviolet (EUV) licht mag worden geleverd aan China. Chipfabrikant SMIC probeert op andere manieren zijn ambitie als leverancier van topchips te verwezenlijken.

De exportvergunning voor de Veldhovense chipmachinefabrikant werd eind vorig jaar, na zware druk vanuit de Verenigde Staten, on hold gezet door het ministerie van buitenlandse zaken. Een woordvoerder van het ministerie wil er niets over zeggen behalve dat het over deze kwestie in gesprek is met ASML.

In 2025 leidend op chipgebied

Intussen zit Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) niet stil. Dit bedrijf belichaamt de ambitie van China om in 2025 leidend te zijn op chipgebied. Het wil zijn concurrenten TSMC in Taiwan en Samsung in Zuid-Korea naar de kroon steken als leverancier van de meest geavanceerde chips. Om te beginnen aan fabrieken in China waar er onder meer mobieltjes en 5G mobiele communicatie-apparatuur mee worden gemaakt.

SMIC weet zich gesteund door de Chinese overheid. Bovendien heeft het dit voorjaar voor 3 miljard dollar aan extra aandelen uitgegeven op de Chinese beurs. Zo slaagt SMIC erin flink te investeren in onderzoek en ontwikkeling. De uitgaven hiervoor stegen in de laatste vijf jaar van 190 miljoen dollar naar 629 miljoen dollar, ofwel ruim 20 procent van de omzet, vorig jaar.

Machine à 120 miljoen om proef te draaien

De EUV machine die het bedrijf à raison van 120 miljoen euro bestelde bij ASML was bedoeld om mee proef te draaien. Vanaf eind volgend jaar zou SMIC dan met EUV machines chips met details van 7 nanometer (miljoenste millimeter) willen maken. Door de weigering van de exportvergunning is die planning aardig verstoord.

Die weigering is gebaseerd op het Wassenaar Arrangement. Daarin hebben veertig westerse landen afgesproken geen strategische machines te leveren aan landen waaronder China. Topman Peter Wennink zegt graag aan China te willen leveren, maar het geen ramp te vinden als het niet kan. De chipmarkt bepaalt volgens hem hoeveel EUV-machines er wereldwijd nodig zijn en omdat ASML de enige leverancier is, komen de chipfabrikanten altijd in Veldhoven uit.

Chinezen blijven trekken aan ASML

Vorige generatie chipmachines van ASML staan niet op de lijst van strategische machines en die levert het Veldhovense bedrijf al jaren aan SMIC. Het online vakblad EE Times meldt dat SMIC van plan is eind volgend jaar toch 7 nanometer chips te produceren. Dat kan met deze machines door de chipschijven een aantal rondes extra te belichten. Tegelijk zullen de Chinezen blijven trekken aan ASML voor de levering van EUV machines. Want een volgende stap, naar 5 nanometer chips, is zonder echt niet mogelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here