(Bron:Gbtimes)

De historische film Shadow (Ying) van de Chinese regisseur Zhang Yimou zou volgens een populaire Chinese filmwebsite door China zijn genomineerd voor de 91e Academy Awards.

Volgens betrouwbare bronnen beweerde Mtime op 28 september dat Shadow de 32ste inzending van China voor de categorie Buitenlande film zou worden na de release in Chinese bioscopen een dag voor de deadline van 1 oktober.

China doet vaak een paar dagen na de deadline van de Oscars een officiële aankondiging, waarschijnlijk omdat de Gouden Week van oktober (1-7) in het hele land wordt gevierd.

Indien bevestigd, zou dit Zhang Yimou’s vierde nominatie voor de Oscar van beste buitenlandse film zijn. Zijn eerste was in 1990 voor Ju Dou, gevolgd door Raise the Red Lantern in 1991 en Hero in 2002.

Het record staat op naam van de Italiaanse filmmaker Federico Fellini die tijdens zijn leven vier films regisseerde met de Oscar voor Beste buitenlandse Film.

Eerder deze maand op het 75e Internationale Filmfestival van Venetië werd Zhang de eerste Chinese filmmaker die de Jaeger-LeCoultre Glory ontving voor de Filmmakerprijs, die werd uitgereikt vóór de wereldpremière van Shadow.

Vorig jaar werd regisseur-acteur Wu Jing’s recordbrekende actiefilm Wolf Warriors 2 onverwacht gekozen om China te vertegenwoordigen. Het slaagde er echter niet in om de shortlist van januari – de eerste horde voor de Oscars – te halen.

De 90e Academy Award ging naar het Chileense drama A Fantastic Woman (Una mujer fantástica), geregisseerd door Sebastián Lelio.

Hong Kong, Taiwan en shortlists

De Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) beschouwt het vasteland van China, Taiwan en Hong Kong als afzonderlijke entiteiten, waardoor elk van hen een film ter overweging kan indienen.

Dante Lam’s succesvolle film Operation Red Sea werd vorige week gekozen als inzending voor Hong Kong en Taiwan diende vorige maand de donkere komedie The Great Buddha +, geschreven en geregisseerd door Huang Hsin-yao, in.

Ondanks het feit dat China sinds 1979 bijna elk jaar aan de Academy Awards deelneemt, heeft het nooit gewonnen. De enige Chinese film die ooit een Academy Award heeft gewonnen is Ang Lee’s Crouching Tiger, Hidden Dragon, maar die werd ingediend door Taiwan.

In januari wordt een shortlist van negen films gepubliceerd en vervolgens kiest een 30 leden tellende commissie de vijf officiële genomineerden. De uiteindelijke stemming over de winnaar is beperkt tot de actieve en levenslange leden van de Academy.

De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de 91e Academy Awards ceremonie, die gepland staat voor 24 februari 2019 in Hollywood, Los Angeles.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here