Bron:dvhn.nl

Amnesty International Groningen, Amnesty studentengroep en de Islamitische studentenvereniging Deen organiseren zaterdag 7 maart een protest tegen de mensenrechtenschending van de Oeigoeren in China voor de Oeigoeren.

Het protest start om 13:00 uur met een aantal sprekers op de Grote markt. Daarna wordt tot 15:00 uur een protestloop gelopen door het centrum van Groningen. ,,In China worden systematisch Oeigoeren opgesloten in heropvoedingskampen. Volgens China een manier om extremisme te bestrijden, volgens ons een heftige mensenrechtenschending”, zo zegt de organisatie.

Afvallig

De Oeigoeren zijn een Turkssprekende moslimminderheid in de regio Xinjiang, in het noordwesten van China. Ze worden onderdrukt en gediscrimineerd door de Chinese regering: die ziet de Oeigoeren als afvallig. Meer dan één miljoen Oeigoeren en andere islamitische minderheden zijn door China opgesloten in ‘heropvoedingskampen’ in Xinjiang.

Gemarteld

Volgens Amnesty International worden ze hier gemarteld. Ze krijgen soms geen eten, worden geslagen met ijzeren stokken en aan hun handen opgehangen. Ouders en kinderen worden van elkaar gescheiden. De 1.500 Oeigoeren die in Nederland wonen worden volgens Amnesty nauwlettend in de gaten gehouden vanuit China. ,,Hun telefoons worden gehackt en ze krijgen dreigtelefoontjes. Als ze kritiek uiten op China, bijvoorbeeld via sociale media, worden hun familieleden in Xinjiang opgepakt.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here