Bron:1limburg.nl

Door:Bas Dingemanse

Een 33-jarige Chinees is veroordeeld tot vier maanden gevangenis voor een drugsoperatie in Heel. In zijn woning vond de politie in juli 2017 ruim zeshonderd hennepplanten, verdeeld over vijf ruimtes.

Zelf heeft de man waarschijnlijk weinig meegekregen van de zaak; hij is spoorloos. De dertiger verscheen sinds 2017 op geen enkele zitting en was er dus ook niet bij toen de rechter hem veroordeelde. Zijn advocaat was wél aanwezig.

Spartaans ingericht

Hoewel het drugspand sinds juli 2016 op zijn naam stond, woonde de Chinees er niet zelf. Op het adres stond ook niemand ingeschreven. Er sliepen wel twee illegale Chinezen. De politie omschrijft hun slaapplekken als ‘Spartaans ingericht’. Verder leek alles in het pand gericht op het kweken van hennep.

Illegale Chinezen

De rechter ziet de Chinees als verantwoordelijke voor de hennepkwekerij, maar er zijn ‘aanwijzingen dat de verdachte de dagelijkse verzorging van de hennepplanten aan anderen overliet’. Die anderen zijn de genoemde illegale Chinezen. Toen de politie de woning binnenviel, nam dat duo de benen. Ze werden later alsnog gearresteerd en gaven toe illegaal in het land te verblijven. Eén van hen gaf zelfs toe onderdak en eten te krijgen, als hij de hennepplanten water gaf.

Uitgebreid strafblad

In de strafmaat heeft de rechter rekening gehouden met het drugsmilieu in de provincie. Er is volgens de rechter sprake van ‘maatschappelijke overlast van de in Limburg welig tierende hennepteelt’. Daarnaast werkt zijn strafblad ook niet in zijn voordeel. Hij is twee keer eerder veroordeeld voor hennepdelicten; twee keer kreeg hij een voorwaardelijke celstraf. Sterker nog: zijn proeftijd in die twee zaken liep nog. In de tussentijd is hij ook veroordeeld voor zaken als witwassen en verduistering.

Mocht de Chinese drugsbaas gevonden worden, moet hij dus de cel in. Ook zal hij de portemonnee moeten trekken: de rechter heeft bepaald dat hij Enexis 4.390,67 euro moet betalen voor de stroom die hij heeft gestolen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here