Bron:destentor.nl

Door:Janske Mollen 

Het ziet er misschien wat lollig uit, zo’n sticker met de do’s en don’ts van toiletgebruik, maar in sommige toeristenoorden is het bittere noodzaak. ,,De Chinezen gaan gehurkt bovenop de toiletbril zitten omdat ze dat zo gewend zijn”, zegt Erik-Jan Slomp van Smits Paviljoen in Giethoorn. ,,Maar zo breekt wel de toiletbril af, om nog maar te zwijgen over de troep die achterblijft als ze hebben gepoept.”

En blijkbaar vinden een boel mensen de stickers hilarisch, want ze worden er steeds weer afgepulkt. ,,Leuk voor thuis, denken ze waarschijnlijk. Misschien moet ik ze maar gaan verkopen aan de bar”, lacht Slomp. Hij plakt ze maar weer opnieuw op de wc-deuren, want het helpt dus wel, zo’n sticker, heeft ie gemerkt.

Hurktoiletten

Het fenomeen is niet echt nieuw overigens, zegt Arie-Willem Vermeij van Café Fanfare verderop in het dorp. ,,We liepen daar jaren geleden al tegenaan”, vertelt hij. ,,Heel raar vonden we dat. Net als de kleine afvalbakjes op de toiletten die ineens stampvol toiletpapier zaten. ‘Ga gewoon op dat toilet zitten en spoel dat papier door!’ dachten wij dan. Maar we leerden al snel dat de meeste Chinezen gewend zijn aan hurktoiletten en dat in veel Aziatische landen het toiletpapier niet doorgespoeld mocht worden.”

Vermeij merkt dat vooral de Aziaten die in groepsverband reizen, en in touringcars worden aangevoerd, vaak niet weten hoe het in Nederland hoort. ,,De stelletjes en andere ‘losse‘ reizigers hebben dat meestal al wel geleerd op hun reizen.” Dus gingen ze het maar uitleggen aan de groepen. ,,Maar als we de gidsen er tegenwoordig voor waarschuwen, blijkt vaak dat ze de groep er al over hebben ingelicht. Zo zie je maar: Aziaten wennen aan onze gewoontes en wij aan die van hun.”

Delen

Want jaren terug werd er ook nog wel eens geklaagd als een Chinees stel één bord eten bestelde en er dan met zijn tweeën van ging zitten eten. ,,Maar dat zijn ze simpelweg gewend, leerden wij weer”, zegt Vermeij. ,,Chinezen bestellen gewoon meerdere gerechten, zetten die midden op tafel en gaan er dan samen van eten. Tegenwoordig bied ik ‘mede daarom ook ‘sharing platters’ aan.”

Overigens maken ze daar eerst honderden foto’s van, zeggen de heren. ,,Dat duurt en dat duurt. En dan is hun eten koud. Maar we mogen dat niet weghalen en bijvoorbeeld nieuwe, warme friet brengen. Ze willen niet dat er ook maar iets wordt weggegooid. Dan nemen ze het wel mee in een bakje.”

Krenterig

En er zijn meer toeristen van andere nationaliteiten met hun eigen gebruiken en gewoontes, weten Vermeij en Slomp. ,,Zo willen Duitsers in groepen standaard alleen hun eigen consumpties afrekenen in plaats van de rekening te delen door het aantal tafelgenoten”, zegt Vermeij.

Speciaal voor de Arabieren plakt hij ook stickers bij de urinoirs. ,,Die zijn gewend om hun penis na het plassen af te vegen met toiletpapier”, zegt hij. ,,Vinden ze hygiënisch. Maar dan dumpen ze het toiletpapier vervolgens wel in het urinoir. Met als gevolg dat alles verstopt raakt. Op een gegeven moment was ik het zat en heb ik daar ook stickers voor laten maken.”

En de Arabieren zijn ook wat dwingend, vindt Slomp. ,,Ze verwachten een bediende aan tafel, die blijft wachten tot ze hun bestelling weten. Dat wij in de tussentijd dan andere tafels willen helpen vinden ze gek.” Hij legt het ze meestal wel uit en wil best ver gaan in zijn gastvrijheid. Natuurlijk heeft ie zijn menukaarten ook in het Duits en Engels. ,,Nee, niet in het Chinees. Daar kweek je verwachtingen mee.” Huh? ,,Nou ja, ze zouden kunnen denken dat er dan ook iemand Chinees spreekt in de zaak en die heb ik niet.” Dus ja, er zijn grenzen aan het Giethoornse aanpassen aan de toerist. ,,We hebben namelijk ook nog gewoon heel veel Nederlandse toeristen en die willen we ook te gast houden.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here