Bron:pigbusiness.nl

Door:Reinout Burgers

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) verwacht dat de Chinese import van varkensvlees in 2019 stijgt met 60 procent tot 2,5 miljoen ton en dat in 2020 nóg eens een stijging met 40 procent zal nodig zijn tot 3,5 miljoen ton. Uit de rapporten blijkt dat de impact van varkenspest op de prijsvorming in de EU moeilijk overschat kan worden. Dat concludeert de Vlaamse Producentenorganisatie Varkenshouderij (VPOV) na duidelijke analyse van de meest recente rapporten van onder meer USDA en Rabobank.

Eind juli publiceerden zowel het Amerikaanse Ministerie van Landbouw als Rabobank een rapport over de situatie op de Chinese markt voor varkens. Volgens het USDA daalt de Chinese varkensstapel in 2019 met 21 procent, om in 2020 nóg eens met 10 procent te dalen. Voor de daling van de zeugenstapel hanteren zij een daling met 30 procent voor 2019. Rabobank daarentegen schat de impact een stuk hoger in, en ziet een daling van de varkensstapel in 2019 van 40tot 50 procent, om in 2020 nóg eens met 10 tot 15 procent te dalen.

Het USDA staat volgens VPOV bekend voor zijn voorzichtige ramingen. Dus het is geen verrassing dat zijn ramingen een stuk gematigder zijn dan die van Rabobank. Blijft het feit dat de impact van AVP op de Chinese varkensstapel gigantisch is.

Verminderd aantal slachtingen

Het USDA stelt dat het aantal slachtingen in 2019 in China daalt met 13 procent, maar door de hogere slachtgewichten daalt de productie van varkensvlees met ‘slechts’ 11 procent. Nog steeds goed voor een daling van maar liefst 6 miljoen ton in 2019. Voor 2020 wordt verwacht dat de productie nóg eens met 8 procent daalt, of nóg eens 3,8 miljoen ton minder. Ook hier schat Rabobank de impact iets hoger in. Zij verwachten namelijk voor gans 2019 een 25 procent lagere productie, en voor 2020 nóg eens daling met 10 tot 15 procent. Ter vergelijking: De Chinese productie daalt over twee jaar dus met bijna 10 miljoen ton. Dat komt overeen met de hele productie van Duitsland en Spanje samen.

Naast een daling van de productie van varkensvlees in China maakt het USDA ook gewag van een dalende consumptie van 9 procent. Niet alleen vanwege van de hogere prijs voor varkensvlees, maar ook door een deuk in het imago.

Chinese voorraad op recordhoogte

Opvallend is de vaststelling dat de voorraad bevroren varkensvlees in China recordhoogte is. Het USDA raamt deze voorraden in China op 3 à tot 5 miljoen ton en het ziet twee oorzaken. Ten eerste werd geïmporteerd goedkoper Amerikaans varkensvlees in vrieshuizen geplaatst in afwachting van een handelsovereenkomst tussen China en de USA. Een tweede oorzaak is de import van duurder varkensvlees uit bijvoorbeeld de EU, dat in vrieshuizen werd geplaatst in afwachting van aantrekkende Chinese varkensprijzen.

In ieder geval heeft de hoge voorraad in de voorbije weken en maanden gezorgd voor een stabilisering van de Chinese varkensprijs. Maar voor de komende maanden wordt verwacht dat de onzekere Chinese productie en de daling van de voorraden bevroren varkensvlees, zal zorgen voor een stijging van de prijs van varkensvlees.

EU varkensvlees gewild

Aangezien de EU de tweede grootste producent is van varkensvlees ter wereld én de grootste exporteur ter wereld zal China volgens de VPOV vooral kijken naar de EU voor het invullen van haar importbehoefte. Het USDA verwacht dat de Chinese import van varkensvlees in 2019 stijgt met 60 procent tot 2,5 miljoen ton, en dat in 2020 nóg eens een stijging met 40 procent zal nodig zijn tot 3,5 miljoen ton.

Het USDA denkt daarenboven dat het aandeel spiervlees in de Chinese import in 2020 zal toenemen. In normale omstandigheden geven Chinezen de voorkeur aan lokaal spiervlees, omdat in China het vlees nog warm/vers wordt verkocht op de lokale markt. Doordat er echter een tekort komt aan spiervlees zal het geïmporteerde spiervlees competitiever zijn en aan aandeel winnen. Een tweede reden is dat Chinese consumenten geïmporteerd spiervlees als ‘veiliger’ beoordelen.

Het USDA geeft aan dat onder impuls van de hoge varkensprijzen in China (voornamelijk kleinere) Chinese varkenshouders hun varkensstapel opnieuw opbouwen of uitbreiden, en dit ondanks de hoge sanitaire risico’s, waardoor het mogelijk is dat in de loop van 2020 de situatie zal stabiliseren. Het USDA stelt echter dat ‘het nog jaren zal duren’ vooraleer de Chinese varkensstapel en productie opnieuw het niveau zullen bereiken van vóór de AVP-epidemie. En ook Rabobank stelt dat China ‘wellicht meer dan 5 jaar’ nodig zal hebben m te herstellen van de AVP-uitbraak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here