Bron:ed.nl

Door:Geert van Elten

EINDHOVEN – Met ontwerp en bouw van een robotarm wonnen studenten van Fontys Hogeschool Engineering de grand award in China.

De eindoverwinning bij de techniekwedstrijd 6th Delta Competition in China had Aike van Alkemade niet verwacht. De 24-jarige student werktuigbouwkunde uit Utrecht kwam afgelopen weekend terug uit China en viert inmiddels vakantie in Noord-Frankrijk. ,,Ons doel was om de eindronde te halen, bij de beste veertien teams te horen dus”, vertelt hij telefonisch. ,,Maar toen dat gelukt was, kregen we allemaal de ambitie voor de eerste plaats te gaan.”

Ruim vijf maanden zijn zeventien studenten in de weer geweest met de wedstrijd. In februari hadden ze zich aangemeld nadat de Eindhovense vestiging van het Taiwanese Delta Electronics aan Fontys Hogeschool Engineering had gevraagd om aan de wedstrijd deel te nemen.

,,Wij zijn altijd op zoek naar getalenteerde en goed opgeleide mensen”, vertelt Monique Appeldoorn, marketing manager bij het bedrijf. ,,Daarom dit idee.” Een bijzonder initiatief, benadrukt projectleider bij Fontys Nico van der Aa. ,,Dit was de zesde editie van de wedstrijd en voor de eerste keer deed er een niet-Aziatisch team mee. Ook uniek was de samenwerking tussen de drie faculteiten Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde en Mechatronica. In plaats van studenten van verschillende disciplines die samenwerken aan één project, waren er nu drie verschillende teams met hun focus op hun eigen technische discipline, om uiteindelijk samen alle aspecten te integreren.”

De studenten konden het inpassen in hun minor studies, maar moesten al na één maand hun idee met succes aan organisator Delta Electronics presenteren, om zeker te zijn van deelname én begeleiding van het bedrijf. Ook bij hun eigen docenten konden ze terecht voor advies, maar Van der Aa verzekert dat ze het echte werk toch zelf hebben verzet.

Prototype

Vorige week was het dan zover: in het Oost-Chinese Wujiang mochten zes uitverkoren studenten het prototype van een robotarm presenteren. ,,Met twee wigvormige schijven die ten opzichte van elkaar kunnen draaien, met als doel de hoek met het bovenste platform heel nauwkeurig te regelen”, legt Van der Aa uit. ,,Hierdoor kan het worden gebruikt voor niveauregeling, positieregeling of bijvoorbeeld als een robotgewricht, geschikt om zware voorwerpen te tillen.”

Terwijl Van Alkemade vakantie viert en sommige studenten hun verblijf in China nog even verlengd hebben, vertellen Van der Aa en Appeldoorn ze volgend jaar opnieuw een studententeam willen inschrijven.

Van der Aa: ,,We doen natuurlijk meer aan praktische projecten, maar hier werken ze samen binnen hun eigen studierichting én met anderen en leren om onder tijdsdruk te werken. De motivatie was er meteen: een aantal heeft zelfs de carnaval laten schieten.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here