(Bron:Gbtimes)

Als u zich ooit hebt afgevraagd wat de meest gehate voedingsmiddelen in China zijn, dan zullen de resultaten van een recent onderzoek door een populaire Chinese microblog op Weibo, China’s versie van Twitter, uw nieuwsgierigheid beantwoorden.

‘Weibo Funny List’, een microblogger met meer dan 42 miljoen volgers, plaatste op 21 juni 2018 een enquête met slechts één simpele vraag: Wat is uw minst favoriete eten? Honderdduizenden brachten hun stem uit, samen meer dan 90.000 gebruikerscommentaren over China’s meest beruchte, niet geliefde etenswaren.

Vanaf 16 juli is dit de top tien van meest gehate voedingsmiddelen in China.

10. Zijderupspoppen (蚕蛹)

In China zijn er bugs om van te eten, andere om mee te vechten, nog andere dienen als huisdier, maar blijkbaar is de zijderupspop, of zijderupschrysalis, om op te eten.

Meestal wordt ze gefrituurd of gebarbecued en op straat verkocht door straatverkopers en restaurants. Het geheel smaakt als tofu en ruikt naar rauw vlees of vis.

Voedingsanalyse heeft aangetoond dat de zijderupspop een goede bron is van eiwitten, vetten en mineralen.

De belangrijkste reden dat Chinese internetgebruikers tegen stemden is simpelweg omdat het ‘walgelijk’ is: “Het meest weerzinwekkende is dat als je bijt, de interne organen van het insect eruit komen”, zo staat te lezen in een beschrijvende opmerking.

De zijderupspop haalde 22.701 stemmen behaald en is het 10e minst favoriete voedsel.

9. Wortel (胡萝卜)

Volgens een rapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) was China in 2013 goed voor bijna de helft (45 procent) van de wereldproductie van wortelen.

Ondanks het feit dat ze wijd in de Chinese keuken wordt gebruikt en vele voordelen voor menselijk lichaam heeft, is de oranje wortelgroente het 9de minst favoriete voedsel met 23.679 stemmen. ”Ik kan de geur van wortel niet verdragen, het maakt niet uit of ze rauw of gekookt is”, aldus een testdeelnemer.

De witte raap, in het Chinees bekend als 萝卜, is echter minder gehaat en staat met 8.965 stemmen op de 18e plaats.

8. Knoflook (蒜)

Knoflook is van cruciaal belang voor de Chinese keuken – knoflook, gember en lente-ui zijn de drie pijlers van de Chinese keuken. de prikkelende smaak is prominent aanwezig in de provincie Sichuan, aangezien de gerechten zijn beroemd om hun uiterst pikante kruiden.

In het noorden van China, waar strenge winters zorgen voor een kort groeiseizoen, zijn de noorderlingen meestal afhankelijk van knoflook voor het kruiden van hun voedsel. sommige mensen uit de provincie Shandong in het oosten van China zijn zelfs verslaafd aan het eten van ruwe knoflookteentjes.

De plant maakt al minstens 3000 jaar deel uit van de Chinese geneeskunde en kruidenpreparaten met gember of knoflook en andere ingrediënten worden gebruikt voor de behandeling van menstruatiekrampen tot griep.

Niettemin zorgt de sterke geur van knoflook ervoor dat veel mensen er niet van houden. “De geur van knoflook maakt mij misselijk”, schreef een van de deelnemers aan het onderzoek. 23.831 stemmen staat knoflook op de 8e plaats op de lijst.

7. Lente-ui (葱)

Als een van de drie pijlers van de Chinese keuken, of de ‘Heilige Drie-eenheid’, die de hoeksteen van de uitstekende Chinese gerechten vormt, wordt lente-ui vaak gebruikt als garnering in een verscheidenheid van recepten. Het bekendste gerecht van Beijing bijvoorbeeld, de Peking Duck, wordt gegeten met lente-ui en een tortilla-achtige wrap.

Lente-ui tofusalade, een van de meest populaire Chinese koude gerechten en een voorgerecht in de context van de westerse keuken, bevat alleen zijdetofu, het groene deel van de lente-ui, zout en Chinese sesamolie.

De opvallende geur plaatst het echter op de zevende plaats in de lijst van gehate voedingsmiddelen in China (25.799 stemmen). “Het kost me telkens bijna 30 minuten om alle gesneden stukjes uit mijn maaltijd te plukken voordat ik kan eten”, zo zei een hater.

6. Hondenvlees (狗肉)

China heeft een beruchte reputatie in de wereld voor het eten van honden, met als gevolg dat hondenvlees als 6e meest gehate voedsel op de lijst staat.

De reden dat zo’n 36.655 mensen tegen stemden was niet vanwege de smaak, maar om hun houding te laten zien dat ze het eten van hondenvlees ontmoedigen.

Daarnaast heeft de vraag of hondenvlees wel als ‘voedsel’ moet worden beschouwd tot heftige discussies geleid.

5. Yu Xing Cao (Herba Houttuyniae) (鱼腥草)

Yu Xing Cao, letterlijk vertaald als ‘onkruid met een visgeur’, ook wel bekend als Zhe ergen, is een bloeiende plant met een frisse, kruidige, peperige smaak. Van oorsprong komt ze uit Zuid-China en wordt ze meestal gebruikt in de zuidwestelijke Chinese keuken, zoals die van Guizhou, Sichuan en Yunnan.

De stinkende plant wordt vaak geserveerd als een koude salade na te zijn gewassen, in blokjes gesneden en besprenkeld met sauzen uit azijn, chili, koriander en sojasaus.

Het kruid wordt ook gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde – Chinese wetenschappers gebruikten het zelfs in een poging om Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS) en diverse andere aandoeningen te behandelen.

Het is zo’n mening verdelende plant dat de houding van de Chinezen gepolariseerd is ten opzichte van dit voedsel. Met 33.662 stemmen staat Yu Xing Cao op de vijfde plaats.

4. Gember (姜)

Met 60.505 stemmen komt gember op de vierde plaats, wat betekent dat de ‘Heilige Drie-eenheid’ volledig op de lijst staat. Het is een zeldzaam hartig Chinees gerecht dat niet minstens twee en heel vaak drie van deze smaakpijlers in een of andere vorm bevat.

Tijdens het roerbakken zijn deze drie onverschrokken aromaten meestal de allereerste ingrediënten om de hete wok te raken waar ze baden in de sissende olie om deze intens op smaak te brengen, zodat de ingrediënten die daarna volgen worden gekust door de geur en de smaak van gember, knoflook en lente-ui.

Daarnaast gelooft de traditionele Chinese geneeskunde dat gember kan helpen bij het verbeteren van de doorbloeding van het lichaam en dus de koude ledematen opwarmen. Ben Cao Jing Ji Zhu (本草经集注), een traditionele Chinese geneeskundige tekst geschreven tussen 480 en 498 voor Christus, zegt dat gember ‘de spijsvertering helpt, de milt versterkt en braken en misselijkheid stopt, en eveneens de maag verwarmt en maagkrampen door koudheid stopt.’

Chinese internetgebruikers houden er gewoon niet van. Ze zeiden dat het, afgezien van de speciale geur, het vermogen van gember is om zichzelf te camoufleren, dat het onpopulairder maakt dan knoflook en lente-ui: “Gember is nauwelijks van vlees te onderscheiden als ze samen worden gebakken.”

3. Vet varkensvlees (肥猪肉)

Er wordt gezegd dat overmatige consumptie van varkensvlees kan leiden tot gezondheidsproblemen als gevolg van zijn hoge vetgehalte, maar het varken is de belangrijkste vleesbron in Chinese keukens, meer dan alle andere landdieren samen. De vette versie ervan het werd gestemd door 87.964 Chinese internetgebruikers als de derde meest gehate voedsel in China.

Volgens een onderzoek van de BBC is varkensvet gekroond tot de achtste meest voedzame voeding ter wereld, omdat het meer onverzadigd en gezonder is dan lams- of rundvet en een goede bron is van vitamine B en mineralen, die van vitaal belang zijn voor het menselijk lichaam.

Hoewel velen deze ontdekking moeilijk te geloven vinden, ging een voedingsdeskundige uit Singapore akkoord met het resultaat en zei dat varkensvet eigenlijk rijk is aan oliezuur en 60 procent enkelvoudig onverzadigd vet bevat, wat betekent dat het varkensvet gunstig moet zijn voor onze gezondheid bij matige consumptie.

2. Chinese peterselie/koriander (香菜)

Chinese peterselie, botanisch bekend als Coriandrum sativum, wordt meestal toegevoegd aan soep, maar een twijg of twee kan worden toegevoegd aan sommige gerechten van linzen, geroerbakte rijst en noedels in de Chinese keuken.

Het wordt over het algemeen verkocht in Chinese markten met andere kruiden, zoals lent-ui, eerder dan te worden gevonden onder de bladgroenten.

De meest voorkomende beschrijving van de smaak van Chinese peterselie door degenen die er niet van houden is dat het vergelijkbaar is met zeep.

Wetenschappers hebben ontdekt dat hoe de plant smaakt veel met de genetica ervan te maken heeft. De meeste korianderhaters zijn mensen met dezelfde groep geurreceptorgenen, OR6A2 genaamd, die de geur van aldehydechemicaliën die ook in zeep aanwezig zijn oppikken.

Ongeveer 85.117 Chinezen die het onderzoek deelnamen, deelden deze genen, waardoor Chinese peterselie het op één na meest gehate voedsel werd.

1.Bittere meloen (苦瓜)

De bittere meloen, of bittere kalebas, wordt gekroond tot het meest gehate voedsel in China, met meer dan 116.685 stemmen.

Botanisch behoort het tot de familie van de Cucurbitaceae en het is een dicht familielid van de Cantaloupe, komkommer en pompoen. de plant gedijt in tropische en subtropische gebieden, en is aanwezig in veel Aziatische gerechten, waaronder Chinese, Japanse en Zuid-Indiase keukens.

Zoals de meeste bittere voedingsmiddelen in de Chinese cultuur, wordt aangenomen dat het helpt bij de spijsvertering en de algemene gezondheid verbetert, bijvoorbeeld door het metabolisme van glucose te verhogen.

Meestal wordt bittere meloen geroerbakt of gebruikt in soepen in Chinese keukens – een zoute component, zoals Chinese zwarte bonen, wordt vaak toegevoegd aan het gerecht om de bitterheid tegen te gaan.

Het is het onaantrekkelijke uiterlijk en de bitterheid die de meeste mensen verachten. Maar de voordelen voor de gezondheid zijn er toch in geslaagd om een aantal hardcore fans aan te trekken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here