Bron:AD

De Verenigde Staten hebben nog geen afspraken gemaakt met China over het op termijn terugschroeven van heffingen. Dat zei de Amerikaanse president Donald Trump tegen journalisten in het Witte Huis. Volgens Trump wil Peking opgelegde tarieven gedeeltelijk terugdraaien.

Het Chinese ministerie van Handel maakte gisteren nog bekend dat importheffingen stapsgewijs worden afgebouwd. Hoeveel en welke heffingen in eerste instantie zullen verdwijnen, moet nog worden afgesproken, klonk het.

Startschot

Januari vorig jaar gaf Trump het startschot met een importheffing op Chinese wasmachines en zonnepanelen. Niet veel later volgden de importheffingen op staal en aluminium vanuit een groot aantal landen, waaronder Europa.

Trump beloofde de Amerikanen een snelle en totale overwinning in de oorlog. ,,Handelsoorlogen zijn gemakkelijk te winnen”, verzekerde hij zijn aanhang. De Amerikanen hebben met bijna honderd landen een handelstekort, dus die landen hebben meer te verliezen bij een handelsoorlog dan de VS was zijn redenering.

De achteruitgang van de Chinese export heeft de VS echter niet geholpen. ,,Het handelstekort van de VS is niet gedaald”, constateert Han de Jong, hoofdeconoom bij ABN Amro. ,,De VS importeren nu meer vanuit andere landen.” Raoul Leering, hoofd onderzoek internationale handel bij ING, ziet dat ook. ,,Het handelstekort is een waterbed. Als je op de ene plek drukt komt het op een andere plek omhoog.”

Europa

Europa dacht lang dat ze konden profiteren van de ruzie tussen de VS en China. Immers waar twee honden vechten om een been… Maar daar blijkt in de praktijk niets van te kloppen. Sterker zelfs Europa lijkt de grote verliezer van de handelsoorlog. In China en de VS blijft de economie groeien, maar Europa ziet de groei bijna verdwijnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here