Bron:Telegraaf

Beurzen reageren verheugd op signalen dat de Verenigde Staten en China in gesprek zijn gegaan over een handelsakkoord na weken uitstel. Sancties van 10% importheffing voor een grote groep Chinese producten zouden tot 15 december worden uitgesteld.

De lijst van producten waarvoor dat geldt, omvat „mobiele telefoons, laptops, videogame-consoles, computermonitoren en bepaalde categorieën speelgoed, kleding en schoenen.”

De Amerikaanse autoriteiten publiceren later op dinsdag de volledige lijst van goederen waarvoor de heffingen uitgesteld zijn. President Trump verwees dinsdag naar de belofte van de Chinezen om een grote hoeveelheid landbouwproducten te kopen.

Het volgende gesprek tussen de twee economische blokken stond aanvankelijk voor september gepland. Ondertussen dreigden de VS en China elkaar met nieuwe sancties en importheffingen.

Telefonisch overleg

China’s handelsvertegenwoordiger Liu He heeft, volgens persbureau Bloomberg dinsdagmiddag, telefonisch overleg gevoerd met de Amerikaanse onderhandelaar Robert Lighthizer en de minister van Financiën Steven Mnuchin.

De onderhandelingsteams zullen binnen twee weken bijeen komen om door te praten, bevestigde China.

De Dow Jones opende op het eerste signaal van de gesprekken dinsdagmiddag direct hoger en ging van 0,5% verlies naar 1,7% winst, bijna 440 punten tot boven 26.000 punten.

De sancties van de Verenigde Staten voor Chinese producten zijn niet allemaal van de baan, benadrukte het Witte Huis, het uitstel betreft alleen de genoemde lijst met Chinese producten. Voor de rest gaan de importheffingen voorlopig gewoon door, dreigt de regering-Trump.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here