Bron:NU.nl

Het vliegverkeer van en naar Hongkong is maandag zwaar verstoord door een demonstratie op de internationale luchthaven van de speciale administratieve regio. Naar schatting vijfduizend personen voeren er actie. Als gevolg daarvan zijn meer dan honderd vluchten geschrapt.

De luchthaven, waar al vier dagen op rij gedemonstreerd wordt, is een van de drukste vliegvelden in Azië. De Hongkongse luchtvaartautoriteiten hebben rond het middaguur (lokale tijd) alle vertrekkende vluchten van maandag geannuleerd.

Er komen nog wel vliegtuigen aan. Alleen toestellen die al onderweg zijn, kunnen nog landen in Hongkong. Alle reizigers wordt geadviseerd de luchthaven zo snel mogelijk te verlaten.

Het verkeer van en naar het vliegveld is eveneens verstoord. Volgens The South China Morning Postproberen vooral demonstranten de luchthaven te bereiken. Vanwege de drukte op de wegen proberen mensen de luchthaven lopend te bereiken, schrijft de Hongkongse krant.

Ook op andere plekken in de regio vinden demonstraties plaats.

China ziet ‘signalen van terrorisme’ in Hongkong

China ziet in de aanhoudende protesten in Hongkong “signalen van terrorisme”. De autoriteiten in de autonome regio kampen met betogingen die steeds vaker uitmonden in geweld. De politieke crisis duurt al ruim twee maanden.

Het Chinese kantoor dat zich bezighoudt met Hongkong en Macau, de speciale administratieve regio’s binnen China, stelt dat de onrust een “kritisch punt” heeft bereikt.

De protesten van afgelopen weekend liepen flink uit de hand. De oproerpolitie gebruikte traangas en rubberen kogels tegen betogers die twee molotovcocktails naar agenten hadden gegooid.

Het is niet duidelijk hoeveel personen afgelopen weekend gewond zijn geraakt. Volgens de autoriteiten heeft één agent verwondingen opgelopen door een molotovcocktail. Hij heeft brandwonden aan zijn benen.

De Chinese autoriteiten hebben maandag opnieuw laten weten achter de Hongkongse politie te staan. De agenten worden al maanden zwaar bekritiseerd door demonstranten. De actievoerders eisen een onafhankelijk onderzoek naar het door agenten gebruikte geweld en omsingelen regelmatig politiebureaus.

Onrust te herleiden naar wetsvoorstel

De onrust in Hongkong ontstond toen Carrie Lam, de hoogste bestuurder in Hongkong, een omstreden uitleveringswet wilde doorvoeren. Na meerdere massaprotesten besloot ze het voorstel voor onbepaalde tijd op te schorten.

De demonstranten eisen dat het wetsontwerp definitief wordt ingetrokken. Ook willen ze onder meer dat Lam opstapt en dat justitie de aanklachten tegen de demonstranten intrekt.

Tot groot ongenoegen van de betogers zijn de regionale autoriteiten op geen enkele eis ingegaan. Inmiddels wordt bijna dagelijks gedemonstreerd.

Meerdere landen hebben hun reisadvies voor Hongkong aangescherpt. Ook het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt voor de aanhoudende onrust in Hongkong. “Neem voor uw vertrek contact op met uw vliegmaatschappij of reisorganisatie”, staat in het reisadvies.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here