Bron:bnr.nl

Om ook in de toekomst handel te kunnen drijven met China moet er een stevig handels- en investeringsakkoord met de Chinezen worden gesloten. Daarvoor pleit VNO-NCW vanmiddag bij de China-hoorzitting in de Tweede Kamer. Met zo’n akkoord kunnen er afspraken worden gemaakt over investeringen en over intellectueel eigendom.

Volgens secretaris internationale economische zaken Marhijn Visser van VNO-NCW heeft Nederland dat akkoord nodig omdat de handel met China nu bepaald wordt door de regels van de wereldhandelsorganisatie WTO en die zijn te beperkt om zaken als intellectueel eigendom goed te regelen.

Nederland moet keuzes maken

‘Er is een breder akkoord nodig’, zegt Visser, ‘Dat als je investeert in China je investering beter beschermd is, dat als je handel drijft met China je intellectuele eigendom niet gestolen wordt – dat gebeurt nogal vaak. We zitten in een speelveld waarin de Amerikanen bezig zijn de Chinezen uit de waardeketens te verdrijven. Wij kunnen kiezen – gaan we de Amerikaanse weg op of blijven we zaken doen met de Chinezen? We zullen de druk op China moeten opvoeren’.

China speelt Europese landen tegen elkaar uit

Met betrekking tot de Nieuwe Zijderoute maakt China bilaterale afspraken met Europese staten. Volgens Visser moeten we daar niet naïef in zijn en beter als Europese Unie in zulke verdragen stappen. ‘Nu worden we tegen elkaar uitgespeeld. Ik denk dat we ook met Amerika een handelsakkoord moeten sluiten en dat akkoord als blauwdruk gebruiken voor een overeenkomst met China.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here