Bron:gelderlander.nl

Door:Bram van Zundert 

Volleyballer Kay van Dijk uit Renkum begint 2020 in het Chinese Tianjin. Bij zijn negentiende club in zijn veertiende land.

Voor velen is de periode rond kerst en oudjaar een tijd van rust en reflectie. Niet voor Kay van Dijk. De 35-jarige volleyballer uit Renkum eindigde op 23 december een maandcontract in Griekenland, ging daarna gauw langs huis in Slovenië om vervolgens een nieuw contract te tekenen in China, waar hij inmiddels is geland.

In het oog van de orkaan die rondraast rond Van Dijk deze dagen zit hijzelf ijzig kalm in de auto op weg van Oosterbeek naar Den Haag. Daar ligt zijn visum voor China klaar. Daarna kan hij meteen door naar Tianjin, een stad in de buurt van hoofdstad Peking.

,,Nooit van gehoord, Tianjin”, zegt Van Dijk die nog worstelt met de uitspraak van de havenstad in het noorden van China. Ruim 13 miljoen mensen wonen er. Hij pakt er een mailtje bij: Tianjin Shipinjituan men’s volleyball club heet zijn nieuwe werkgever voluit. ,,Ik kan wel van alles gaan Googlen, maar ik heb getekend en het is wat het is. Mooi, toch?”

Pittig eten

Na achttien clubs in dertien landen wordt Van Dijk niet zo snel meer nerveus. China wordt club negentien in land nummer veertien. ,,Eén van de weinige landen waar ik nog niet gespeeld heb”, grinnikt de oud-international. ,,In 2013 ben ik er ooit op try-out geweest, in Chengdu. Een stad in Sichuan, van dat pittige eten. Ik vond het fantastisch daar. De afgelopen maanden heb ik alles op alles gezet om in China een contract te krijgen. Via twee Servische zaakwaarnemers is het uiteindelijk gelukt.”

Een langer verblijf in Argentinië, waar hij het afgelopen seizoen ballen ramde voor Libertad Burgi Voley, zat er niet in. ,,Nee, de Argentijnse peso is helemaal in elkaar geklapt, dat was einde verhaal. Was een hele uittocht van buitenlandse spelers na het seizoen. Toen ben ik me gaan afvragen waar ik echt nog een keer zou willen spelen. Dat was China.”

Toen begon het bellen, informeren én wachten voor Van Dijk. ,,Er kwamen wel wat aanbiedingen uit Roemenië en Servië, maar ik had een andere stap voor ogen. Dus ik wimpelde het steeds af. Maar elke keer kwamen ze terug met een nóg beter aanbod. Het werd steeds moeilijker om nee te zeggen. Maar ik dacht ‘dan teken ik daar en dan zul je net zien dat China alsnog komt’.”

Toen meldde PAOK uit Saloniki zich in november. De Griekse club – die ook een voetbaltak heeft – had per direct een kanon op de diagonaalpositie nodig.

13 miljoen

,,Ze hadden iemand weggestuurd en moesten de periode tot het olympisch kwalificatietoernooi deze maand overbruggen. Dat was perfect voor mij: ik kon daar aansluiten, het trainingsprogramma meedoen en wedstrijdritme houden”, zegt Van Dijk.

,,Ik heb er zeven duels gespeeld. Op 23 december had ik het laatste gesprek met de president van de club. Toen ik daar naar buiten liep, belden ze dat China rond zou komen. Perfecte timing.”

De competitie begint in China verlaat op 17 januari. Eerst zetten de Aziaten alles op alles om zich op het olympisch kwalificatietoernooi te plaatsen voor Tokio, komende zomer. Alles valt daarmee op zijn plaats voor Van Dijk, die zo wat extra dagen heeft zich in Tianjin tussen de 13 miljoen Chinezen te settelen.

,,Ik heb de ballen gehad om te wachten. Waar andere spelers eerder ergens tekenen, omdat ze bang zijn zonder club te zitten, durf ik inmiddels wel te wachten. Dat heeft zich nu uitbetaald.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here