Bron:Volkskrant(De ingezonden lezersbrieven)

Sheila Sitalsing schrijft in haar column over kolonisten als ze een bezoek brengt aan Suriname. Ze noemt dat land als voorbeeld voor de Chinese kolonisatie van de wereld.

Ik denk dat we leven in de Gouden Eeuw van China. De ­Chinese economie is de laatste jaren met sprongen vooruitgegaan, de armoede efficiënt bestreden. En over de hele wereld bouwen de Chinezen bruggen, wegen en spoorlijnen. Dit alles wel ten koste van minderheden en het gaat gepaard met het schenden van mensenrechten. Maar was dit door de eeuwen heen ooit anders?

Een Gouden Eeuw gaat bijna altijd samen met het verrijken buiten de landsgrenzen. Enkele voorbeelden: de Romeinen in het begin van onze jaartelling, de Scandinaviërs tussen 800 en 1000, de Spanjaarden rond 1500, wij Nederlanders in de 17de eeuw, daarna kwamen de Franse en Engelse kolonisten. Het werd lastiger voor de Amerikanen na de Tweede Wereldoorlog, alle landen in de wereld waren reeds ‘verdeeld’. Zij kochten invloed met dollars. Nu kopen de Chinezen invloed met yuan en goedkope arbeidskrachten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here