Lotte Wolf

In Beijing werden we als helden onthaald. Alles werd geregeld en stond klaar om te proeven. Er waren natuurlijk ook dingen bij die ik niet wílde proeven. Ik heb een week vegetarisch gegeten (op pekingeend na). Het was mijn eerste keer in China en door het concours had ik meteen een goede connectie. Behalve de 60 Chinese proevers waren en ook verschillende uitjes en masterclasses. China is het derde land qua druiventeelt van de wereld, maar slechts een klein percentage van de bevolking drinkt wijn. Ze drinken liever baijiu (gedistilleerde graandrank). Maar de opkomende groep voor wijn is jong en erg leergierig. Ze leren en weten alles via het internet. Helaas geen Instagram en Facebook of Google, maar alles via Wechat. En elke gewenste fles kan worden bezorgd, die ook gewoon voor een stukje knoflook komt.

Tijdens de reis heb ik superinteressante Chinese wijnen geproefd. Niet allemaal even goed, en dan zeg ik het politiek correct. Maar de verschillen zijn ook erg groot. Mijn proefgroepje deed zoete wijnen, waardoor ik dus drie dagen aan zoet vastzat. En daar zaten ook zoete Chinese wijnen tussen. Ik was echt verbouwereerd door de kwaliteit van de icewines. Voornamelijk gemaakt met het Canadese ras Vidal.

Tijdens het dineren kwamen er ook rode wijnen op tafel. Veel te warm, veel te jonge stokken en veel te ‘gemaakt’. Maar dat is het nou net. China is nog een jong wijnland. Het land wil heel graag, maar de cultuur is ook anders. Het leren wijn drinken en het ontdekken van de mogelijkheden van het wijn maken, staan nog in de kinderschoenen. Tijdens de masterclass van meneer Li Demei vertelde hij een waanzinnige anekdote. Thee. In China natuurlijk dé cultuurdrank. Ze drinken alles uit mooie theekannen en hebben superintense theeceremonies. Gebruiken één portie verse thee voor de héle dag. Wij, Europeanen, Amerikanen, halen een theezakje – en dan is het nog de vraag wat daarin zit – door kokend water en gooien het erna weg. Dat is natuurlijk voor Chinezen een even grote cultuurshock.

Trouwens, bij pekingeend past precies een Australische shiraz. 

(Bron:missethoreca.nl)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here