Bron:ANP

China is open en transparant over het coronavirus. Dat verzekerde de Chinese president Xi Jinping zijn Amerikaanse collega Donald Trump in een telefoongesprek, melden Chinese staatsmedia.

In de Verenigde Staten en elders is er veel kritiek dat de Chinese autoriteiten de uitbraak in de stad Wuhan eind vorig jaar veel te lang onder de pet hebben gehouden. Trump sprak herhaaldelijk over ‘het Chinese virus’.

Maar in het gesprek bood Xi de Amerikanen hulp aan in de strijd tegen de coronapandemie. Ook zei hij dat China ‘alle informatie en ervaringen’ rond het virus met de VS wil blijven delen. Volgens hem is samenwerking de enige juiste keuze en kunnen beide landen ervan profiteren.

Trump uitte na het gesprek ‘veel respect’ voor China. Op Twitter heeft hij het over een nauwe samenwerking. ‘China heeft veel meegemaakt’, aldus de Amerikaanse president. Waarnemers spreken over een verzoenende toon tussen beide leiders na weken van oplopende spanningen.

De Chinezen lijken de uitbraak grotendeels onder controle te hebben. In de Verenigde Staten stijgt het aantal besmettingen snel. Inmiddels zijn er meer infecties geteld dan in China.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here