Bron:tubantia.nl

Door:Ferry de Goeijen 

NIJVERDAL – Er was van alles mis bij de Gouden Riksja. Het leidde ertoe dat de NVWA het pand in 2017 sloot. Het Chinese restaurant kreeg daarmee de twijfelachtige eer de enige te zijn in onze regio. Dat werd dinsdag bekend. Een dag later is de zaak failliet.

Muizenkeutels in het magazijn, zelf bereid voedsel zonder productie- en houdbaarheidsdatastickers en vier klanten die ziek werden na een bezoek aan de Gouden Riksja. Het leidde ertoe dat de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) het Chinese restaurant in 2017 gedurende zes dagen dwong tot sluiting.  Uitgerekend een dag nadat de keuringsdienst alle details openbaar maakt, gaat het bedrijf failliet.

Curator Sebastiaan Masselink heeft het restaurant gistermiddag eigenhandig ‘op slot gedaan’. „Want je hebt toch met hygiëne te maken, met levensmiddelen”, zegt de curator. „Daar kun je geen risico’s mee nemen. Vandaar dat ik besloten heb het restaurant te sluiten.” Toch kan Masselink niet met zekerheid stellen dat het faillissement direct verband houdt met de tijdelijke sluiting op last van de NVWA, twee jaar geleden. „Al is het duidelijk dat dergelijke publicaties niet bijdragen aan de omzet”, weet Masselink.

Schuld

Met de schuld valt het mee, zegt de curator. Hij rept van „enkele duizenden euro’s.” Schuldeisers zijn onder meer de Belastingdienst en het Pensioenfonds. De kans dat die hun geld krijgen, is volgens Masselink aanzienlijk. Het pand aan de Rijssensestraat is in eigendom. Of de eigenaren een doorstart maken? „Dat is aan de eigenaren zelf”, zegt Masselink. Eigenaar Chen wil echter niet reageren. „Bel volgende week maar terug.” En dat terwijl diezelfde Chen gistermiddag, enkele uren voor het faillissement nog liet weten dat het tegenwoordig goed gesteld is met de hygiëne in het restaurant. De problemen met de NVWA, in 2017, kwamen volgens hem door een privésituatie. „Maar inmiddels is alles opgelost”, klonk het zelfs. „Chinese restaurants worden jaarlijks gecontroleerd door de keuringsdienst. Dat is bij ons ook zo. Alles is nu in orde.”

Maar dat was jarenlang niet zo. Bij de NVWA kwamen in 2014, 2015 en 2016 zelfs klachten binnen van vier klanten, die ziek werden nadat ze aten bij het restaurant. Twee personen voelden zich niet in orde na de consumptie van hamburgers. Toen de NVWA vervolgens besloot het restaurant onder verscherpt toezicht te stellen en dat in een gesprek uit de doeken deed, wilden de eigenaren van niets weten. De zoon van de eigenaren was zelfs van mening dat de NVWA zich bezighield met ‘etnisch profileren’. Volgens hem worden alleen allochtone ondernemers gecontroleerd en krijgen alleen zij boetes.

Twijfelachtige eer

Desondanks kreeg het restaurant deze week de twijfelachtige de enige horecagelegenheid in onze regio te zijn waar de keuringsdienst moest ingrijpen. Dat blijkt uit rapporten die dinsdag openbaar gemaakt zijn door de NVWA van 447 horecazaken, die gedurende twee jaar minimaal drie boetes kregen of door de inspecteur acuut zijn gesloten vanwege een ernstige risico voor de volksgezondheid. Samen met nog eens 167 eetgelegenheden, behoort de Gouden Riksja tot die laatste categorie. Na meerdere controles noteerde de keuringsdienst een ‘ernstige overtreding’ op het gebied van hygiëne.

Op 20 januari 2017 werden de eerste overtredingen geconstateerd. Zo was een handvat niet schoon, was er gedeeltelijk bruine aanslag op een rand onder een woktafel, zaten er oude rijstresten in een richel van een vriescel, bleek op niet alle eigengemaakte producten een productie en/of houdbaarheidsdatum te ontbreken en werd saté aangetroffen, die ouder was dan drie dagen. Het ging van kwaad tot erger. Op 24 augustus werden zelfs ‘enkele muizenuitwerpselen’ gevonden in het magazijn, waren producten niet voldoende afgedekt, ontbraken wederom houdbaarheidsaanduidingen en gebeurde het ‘terugkoelen’ niet volgens de voorschriften. Ook was er sprake van kruisbesmetting, doordat verschillende soorten voedsel gestapeld werden. Het leidde amper een maand later, op 20 september, tot een forse ingreep van de NVWA: het pand moest op last van de inspecteur per direct de deuren sluiten, na een ‘ernstige overtreding’ op het gebied van hygiëne.

Sanering

De eigenaar moest alle zelfbereide producten verwijderen. Ook mochten er niet langer bereidings- of behandelingsprocessen uitgevoerd worden in het restaurant. Maar op 27 september kon het restaurant weer open, toen de NVWA constateerde dat alles weer in orde was.  Tijdens de nazorginspectie, op 30 november 2017, voldeed het restaurant nog altijd aan de hygiëne-eisen. En dat was tot gisteren zo, laat de eigenaar desgevraagd weten. Al was het nu de marginale omzet die de familie de das om deed. Masselink: „De zoon heeft nog geprobeerd te saneren, maar dat is hem niet gelukt.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here