Bron:RTL Nieuws

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) staat op het punt om de Chinese traditionele geneeskunde officieel te erkennen. Op een conferentie dit weekend zullen de lidstaten, waaronder Nederland, met het voorstel van China instemmen. Wetenschappers zijn kritisch en bang dat de veelal onbewezen alternatieve geneesmethoden in populariteit toenemen.

De Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) is 2500 jaar geleden ontstaan. De gedachte achter deze geneeswijze is dat niet de ziekte, maar de patiënt moet worden genezen. Dat gebeurt door ‘de disbalans in de flow van de lichaamsenergie te herstellen’. Veel behandelingen gaan gepaard met kruidenmengsels, maar ook acupunctuur en massages vallen onder deze geneeswijze.

Nu de WHO de geneeswijze zal gaan erkennen, worden diagnoses die de Chinese alternatieve artsen stellen, officieel geregistreerd.

Overtuigd

Niet alleen in China, maar ook in veel andere Aziatische landen is de Chinese geneeskunde dagelijkse praktijk. De Nederlandse arts Jan Baak was altijd kritisch over alternatieve geneeskunde, maar ging overstag toen hij in China met eigen ogen zag hoe patiënten herstelden door kruidenmengsels.

“We geloven het in het westen niet. Acupunctuur met naaldjes vinden we flauwekul. Zo dacht ik er ook over. Maar er is wel degelijk wetenschappelijk bewijs dat sommige kruidenmengsels werken. In grote Amerikaanse topziekenhuizen zijn hele afdelingen die werken volgens de Chinese geneeskunde.”

Mythologie

Hoe werken die Chinese middeltjes dan? Volgens Baak is dat een kwestie van naar de patiënt kijken. “Verkoudheid kan je niet bij twee patiënten op dezelfde manier behandelen. Je moet kijken wat de patiënt verder nog meer heeft. Heeft de patiënt het warm, of koud? Op basis daarvan maak je een geneesmiddel.”

De Vereniging tegen de Kwakzalverij is niet overtuigd. “Wij vinden dit afschuwelijk. Naast de moderne indeling van de geneeskunde met een ziekte als kanker, krijg je straks ook een mythologie op de lijst”, reageert Cees Renckens van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Hij is gepensioneerd arts en noemt het een ‘blamage’ dat Nederland niet tegen de erkenning van de Chinese geneeswijzen stemt.

Aanmoediging

Volgens de Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft China andere landen overtuigd om in te stemmen om de export van de kruidenmiddelen te stimuleren. Wetenschappers zijn bang dat mensen de WHO-erkenning zien als aanmoediging voor het gebruik van de alternatieve geneeswijzen.

In de Chinese geneespraktijken wordt beweerd dat ook kanker kan worden genezen met kruidenmengsels. Volgens oncoloog Gabe Sonke van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis is daar geen enkel bewijs voor. “Als iets zo fantastisch werkt, zou de hele wereld het wel doen. Wij blijven hier als wetenschappers kritisch op.”

Traditionele Chinese Kruidengeneesmiddelen in Nederland

In Nederland zijn drie geneesmiddelen op de markt die vallen onder de Traditionele Chinese Kruidengeneesmiddelen. Ze zijn beoordeeld en toegelaten door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Wetenschappelijk bewijs dat de geneesmiddelen werkzaam zijn is er niet. Dat is ook geen eis om te mogen worden opgenomen in de geneesmiddelenlijst. Een eis is wel dat het minstens 15 jaar gebruikt is in de Europese Unie.

Dit zijn de drie toegelaten geneesmiddelen:

Diao Xin Xue Kang (gedroogd extract van de wortelstok)

Danshen Capsule (wortelstokextract)

Yufeng Ningxin tablet (ethanol-water)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here