Bron:NU.nl

De Zwitserse bank UBS ligt onder vuur in China nadat een econoom van de bank een opmerking maakte over de Afrikaanse varkenspest in een discussie over Chinese voedselinflatie.

De afgelopen week kreeg de bank al veel kritiek te verduren op sociale media van Chinezen die opriepen de econoom te ontslaan.

Nu lijkt de opmerking ook reële gevolgen te hebben voor de bank zelf. UBS heeft een rol in het plaatsen van een obligatie van 1 miljard dollar (891 miljoen euro) voor China Railway Construction Corp verloren.

Hoofdeconoom Paul Donovan van de vermogensbeheerder van UBS verbond vorige week in een podcast de gestegen consumentenprijzen in China aan de Afrikaanse varkenspest.

Excuses na ophef

“Maakt het uit? Het maakt uit als je een Chinees varken bent. Het maakt uit als je graag varken eet in China”, zei Donovan. “Het maakt niet veel uit voor de rest van de wereld. China exporteert niet veel voedsel. De enige relevantie voor de rest van de wereld zou zijn wanneer Chinese inflatie de politiek en ander beleid beïnvloedt.”

Na de ophef die ontstond bood Donovan zijn excuses aan en hij benadrukte dat hij mensen niet wilde beledigen. Maar critici wilden dat hij ontslagen zou worden. Afgelopen vrijdag ging hij met verlof, maakte de bank bekend.

De affaire riep naar verluidt verbazing op bij andere westerse banken. Bankiers zouden overleg voeren over welke woorden ze niet moeten gebruiken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here